joi, 22 noiembrie 2012

Invenţii şi inovaţii în tehnică



Privire înapoi în 1971. China  intră în Naţiunile unite. Cei de 18 ani dobândesc dreptul de vot în SUA. Apare un "calculator-întru-un-cip" care e destul de mic şi destul de ieftin pentru a intra într-o sculă pentru afaceri, o jucărie, un aparat, o unealtă – pe scurt în orice are o vagă legătură cu electricitatea.
 De-atunci lumea nu mai e aceeaşi
Azi, datorită microprocesoarelor ce i-au urmat lui Intel 4004 din 1971, suntem mai informaţi, mai eficienţi şi, într-un mod obscur, mai lipsiţi de intimitate decât acum 25 de ani. Deoarece microprocesoarele au devenit în aşa măsură parte a vieţii noastre, adevărata provocare a ajuns să fie găsirea unor aparate din jur care să nu fie într-un fel sau altul controlate de un calculator. Calculatoarele mici şi relativ ieftine au făcut practic posibilă urmărirea oricărei activităţi umane, analiza oricărui proces şi controlul oricărui mecanism.
În trecut, documentele private erau protejate atât de bine pe cât le puteai ţine undeva închise. Azi criptarea electronică protejează informaţia pe unităţile de disc astfel încât numai persoanele autorizate să poată citi datele secrete.
Ştirile erau cândva ceva care coborau spre noi printr-o mână de vehicole de media ca o rugă zilnică coborând din munţi. Internetul a răsturnat muntele. Azi aproape oricine poate deveni publicist, iar unele din cele mai proaspete ştiri şi opinii diverse sosesc azi prin magazile electronice sau listele de e-mail.
Poşta electronică a deschis lumile corporaţionale înlocuind lanţurile de comandă formale cu comunicaţii mia rapide şi mai interactive (chiar dacă cuvintele sunt scrise uneori greşit, propoziţiile pot fi pline de o gramatică îndoielnică iar ideile uneori incomplet formulate). Toate acestea se bazează pe microprocesoarele din calculatoarele de pe birouri şi din modemurile ce pun în mişcare informaţia.
Telefoanele celulare sunt doar microprocesoare agăţate de o antenă radio şi optimizate pentru procesarea semnalelor radio. Cu toate că beep-ul telefoanelor celulare a  avut un efect substanţial în naţiunile industrializate, schimbările sunt şi mai spectaculoase în celelalte zone. Mari părţi din Africa nu vor fi probabil niciodată cablate deoarece telefonia celulară este mult mai ieftină. Microprocesoarele au permis unor ţări să treacă de la lipsa totală a telefoanelor la cele mai noi sisteme de telefonie.
Azi revoluţia continuă pe măsură ce viteza schimbărilor din viaţa noastră, determinate de existenţa microprocesoarelor, creşte în loc să arate vreun semn de stabilizare. Microprocesoare mai rapide la preţuri relativ mai mici, tehnici noi şi mai performante de fabricaţie a semiconductoarelor şi software mai plin de imaginaţie ar putea face următoarea generaţie de calculatoare şi mai prezentă decât prima.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu